Overstappen naar een andere energieleverancier is een prima manier om gemakkelijk flink te besparen op uw energierekening, maar het is natuurlijk niet de enige manier. Op deze pagina vindt u een aantal handige energie bespaartips zodat u minder energie verbruikt en kan besparen, want dan gaat de rekening uiteraard vanzelf omlaag!
Met sommige tips kunt u heel eenvoudig energie besparen, andere bespaartips vergen eerst een investering voordat u energie kunt gaan besparen. Op sommige energiebesparende maatregelen kunt u een subsidie krijgen waardoor energie besparen wel heel interessant wordt.
De makkelijkste manier om energie te besparen: zet de verwarming een graadje lager! Als u de verwarming 1 graden lager zet bedraagt de energiebesparing al snel 7% van uw verwarmingskosten!
Natuurlijk draait u de verwarming op zolder en andere onbewoonde ruimtes dicht zodat u daar niet onnodig energie verbruikt, en als u de verwarming voor het slapen gaan (of als u weg gaat) een paar graden lager zet scheelt dat ook weer een paar tientjes per jaar.
Verder dienen er geen dingen voor de radiatoren te staan of hangen. Als er bijvoorbeeld kasten of gordijnen voor een radiator staan kan de warmte immers niet de kamer in.
Ook radiatorfolie achter de radiator kan energie besparen. Deze folie isoleert de muur achter de radiator en zorgt er dus voor dat de warmte niet naar buiten verdwijnt.
Een manier om veel energie te besparen is het aanschaffen van een HR ketel. HR ketel staat voor Hoge Rendement ketel, wat wil zeggen dat zo’n ketel efficiënter omgaat met energie en dus meer warmte haalt uit dezelfde energie.
Met een HR ketel kunt u al snel een paar honderd euro per jaar besparen ten opzichte van een ouderwetse VR ketel, de moeite waard dus. En dat terwijl HR ketels in aanschaf niet zo gek veel duurder zijn dan een VR ketel!
Als u dan toch de verwarmingsketel gaat vervangen kunt u er het beste meteen een modulerende klokthermostaat bij nemen.
Zo’n klokthermostaat bespaart energie doordat u kunt instellen tijdens welke tijden de temperatuur automatisch lager gezet mag worden (bijvoorbeeld als u naar bed gaat of als u naar uw werk bent en er niemand thuis is).
Bijkomend voordeel is dat u ‘m ook zo in kunt stellen dat het weer lekker warm is als u uit bed komt of weer thuis komt.
De wat duurdere klokthermostaten zijn bovendien zelflerend en weten na enkele dagen zelf hoe lang het duurt om de gewenste temperatuur te bereiken. Ook als het buiten kouder of juist warmer wordt zal de thermostaat zich daarop aanpassen.
Als u dan ook nog een modulerende zelflerende klokthermostaat heeft bent u helemaal energiezuinig bezig. Deze zorgt voor een optimale opwarmtijd zodat de HR ketel zo zuinig mogelijk werkt.
Ook door wat korter te douchen kunt u aardig wat energie besparen. Heerlijk natuurlijk, dat lekker warme water, maar het kost een hoop energie.
Ouderwetse gloeilampen zijn tegenwoordig amper meer verkrijgbaar en dat is maar goed ook, want met spaarlampen kunt u flink wat energie besparen.
Zo’n ouderwetse gloeilamp verbruikt maar liefst 85% meer energie dan een spaarlamp, dus als u nu nog gloeilampen heeft is het zeker de moeite waard deze te vervangen.
De hoge aanschafprijs haalt u er vanzelf weer uit, want een spaarlamp verbruikt niet alleen veel minder energie maar gaat ook nog eens veel langer mee.
Uiteraard laat u de verlichting niet onnodig branden en maakt u zoveel mogelijk gebruik van daglicht om energie te besparen.
Is uw koelkast, wasmachine of TV toe aan vervanging? Let dan op het energielabel wanneer u een nieuwe gaat kopen en bespaar veel energie!
Energiezuinige apparaten zijn te herkennen aan de letter A, gevolgd door 1 of meerdere + tekens. Hoe meer plusjes, hoe energiezuiniger het apparaat is.
Schakel uw apparaten ook zoveel mogelijk helemaal uit als u ze niet gebruikt, want zelfs op de standby stand verbruiken ze nog aardig wat stroom.
Apparaten die niet meer helemaal uit te schakelen zijn (zoals veel televisies en randapparatuur daarvoor) kunt u het beste op een contactdoos met (tijd)schakelaar aansluiten zodat de stroom er echt helemaal vanaf is.
Haal tenslotte ook laders van bijvoorbeeld uw telefoon, tablet of laptop uit het stopcontact als u ze niet gebruikt, want ook daarmee bespaart u stroom.
Een wat duurdere, maar uiterst effectieve manier om energie te besparen is het aanbrengen van isolatie.
De bekendste manier van isoleren is het aanbrengen van dubbel glas. Bij dubbel glas bestaat uw raam uit twee glasplaten met daartussen droge lucht. Droge lucht laat weinig warmte door waardoor de warme lucht binnen blijft en de koude lucht buiten. Bijkomend voordeel is dat het in de zomer lekker koel blijft in huis.
Tegenwoordig zijn er verschillende soorten dubbel glas. Naast gewoon dubbel glas is er namelijk ook HR, HR+, HR++ en HR+++ glas verkrijgbaar. Waar gewoon dubbel glas droge lucht gebruikt voor de isolatie werkt HR(++) dubbel glas met een soort gas dat nog beter isoleert, waardoor u dus nog meer energie kunt besparen.
Ook een goede dakisolatie en vloerisolatie levert honderden euro’s per jaar op en verhoogt daarnaast uw wooncomfort.
Bovenstaande isolatiemaatregelen leveren honderden euro’s per jaar op, maar vergen ook een flinke investering waardoor de terugverdientijd op zo’n 7 tot 10 jaar ligt.
Als u uw (spouw)muur nog niet heeft geïsoleerd is dat een beter startpunt dan bovenstaande methodes. Ook dat vergt een flinke investering maar door de hoge energiebesparing is de terugverdientijd minder dan 4 jaar!
U ziet ze steeds vaker, de blauwe of zwarte panelen op daken van huizen. De bewoners van deze huizen hebben flink geïnvesteerd in de ultieme manier van energie besparen: gratis energie!
Hoewel zonnepanelen steeds goedkoper worden vergt het toch nog een flinke investering om uw energierekening flink omlaag te krijgen.
Eén zonnepaneel levert een besparing op van zo’n € 200,00 per jaar, maar met een prijs van € 2.000,00 per paneel is de terugverdientijd ook hier 10 jaar.
Aan de andere kant geven veel fabrikanten van zonnepanelen 25 jaar garantie op een minimaal rendement, bijvoorbeeld 80%. Uiteindelijk is de besparing dus een stuk hoger dan de kosten.
Stedin en Eneco uit elkaar
Netwerkorganisatie Stedin is gescheiden van Eneco. Dit vanwege de splitsingswet. lees verder »
Per huishouden energierekening 13 euro omhoog voor energietransport
De tarieven die netbeheerders in rekening gaan brengen voor transport gaan omhoog. lees verder »
Prijs electriciteit gaat dalen
Nederlandse consumenten zullen de komende tijd een daling merken in prijs van stroom. lees verder »