Home » Energie bespaartips

Energie bespaartips

energie besparen

Overstappen naar een andere energieleverancier is een prima manier om gemakkelijk flink te besparen op uw energierekening, maar het is natuurlijk niet de enige manier. Op deze pagina vindt u een aantal handige energie bespaartips zodat u minder energie verbruikt en kan besparen, want dan gaat de rekening uiteraard vanzelf omlaag!

Met sommige tips kunt u heel eenvoudig energie besparen, andere bespaartips vergen eerst een investering voordat u energie kunt gaan besparen. Op sommige energiebesparende maatregelen kunt u een subsidie krijgen waardoor energie besparen wel heel interessant wordt.

Koop energiezuinige apparaten

Is uw koelkast, wasmachine of TV toe aan vervanging? Let dan op het energielabel wanneer u een nieuwe gaat kopen en bespaar veel energie!

Energiezuinige apparaten zijn te herkennen aan de letter A, gevolgd door 1 of meerdere + tekens. Hoe meer plusjes, hoe energiezuiniger het apparaat is.

Schakel uw apparaten ook zoveel mogelijk helemaal uit als u ze niet gebruikt, want zelfs op de standby stand verbruiken ze nog aardig wat stroom.

Apparaten die niet meer helemaal uit te schakelen zijn (zoals veel televisies en randapparatuur daarvoor) kunt u het beste op een contactdoos met (tijd)schakelaar aansluiten zodat de stroom er echt helemaal vanaf is.

Haal tenslotte ook laders van bijvoorbeeld uw telefoon, tablet of laptop uit het stopcontact als u ze niet gebruikt, want ook daarmee bespaart u stroom.

Bespaar energie door isolatie

Een wat duurdere, maar uiterst effectieve manier om energie te besparen is het aanbrengen van isolatie.

Dubbel glas en HR glas

De bekendste manier van isoleren is het aanbrengen van dubbel glas. Bij dubbel glas bestaat uw raam uit twee glasplaten met daartussen droge lucht. Droge lucht laat weinig warmte door waardoor de warme lucht binnen blijft en de koude lucht buiten. Bijkomend voordeel is dat het in de zomer lekker koel blijft in huis.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten dubbel glas. Naast gewoon dubbel glas is er namelijk ook HR, HR+, HR++ en HR+++ glas verkrijgbaar. Waar gewoon dubbel glas droge lucht gebruikt voor de isolatie werkt HR(++) dubbel glas met een soort gas dat nog beter isoleert, waardoor u dus nog meer energie kunt besparen.

Dakisolatie en vloerisolatie

Ook een goede dakisolatie en vloerisolatie levert honderden euro’s per jaar op en verhoogt daarnaast uw wooncomfort.

Efficiënte energiebesparing: isoleer uw muur

Bovenstaande isolatiemaatregelen leveren honderden euro’s per jaar op, maar vergen ook een flinke investering waardoor de terugverdientijd op zo’n 7 tot 10 jaar ligt.

Als u uw (spouw)muur nog niet heeft geïsoleerd is dat een beter startpunt dan bovenstaande methodes. Ook dat vergt een flinke investering maar door de hoge energiebesparing is de terugverdientijd minder dan 4 jaar!

Gratis energie met zonnepanelen

U ziet ze steeds vaker, de blauwe of zwarte panelen op daken van huizen. De bewoners van deze huizen hebben flink geïnvesteerd in de ultieme manier van energie besparen: gratis energie!

Hoewel zonnepanelen steeds goedkoper worden vergt het toch nog een flinke investering om uw energierekening flink omlaag te krijgen.

Eén zonnepaneel levert een besparing op van zo’n € 200,00 per jaar, maar met een prijs van € 2.000,00 per paneel is de terugverdientijd ook hier 10 jaar.

Aan de andere kant geven veel fabrikanten van zonnepanelen 25 jaar garantie op een minimaal rendement, bijvoorbeeld 80%. Uiteindelijk is de besparing dus een stuk hoger dan de kosten.

Nieuws

Stedin en Eneco uit elkaar
Netwerkorganisatie Stedin is gescheiden van Eneco. Dit vanwege de splitsingswet. lees verder »

Per huishouden energierekening 13 euro omhoog voor energietransport
De tarieven die netbeheerders in rekening gaan brengen voor transport gaan omhoog. lees verder »

Prijs electriciteit gaat dalen
Nederlandse consumenten zullen de komende tijd een daling merken in prijs van stroom. lees verder »