Home » Tips vergelijken

Tips vergelijken

energie vergelijken
We kunnen tegenwoordig niet meer zonder stroom of gas; iedereen die wel eens een storing in de energievoorziening heeft meegemaakt zal dat kunnen beamen. Energie is echter voor de meeste huishoudens ook de grootste maandelijkse kostenpost, na de huur of hypotheek. Toch zijn er nog heel veel mensen die niet regelmatig hun energie vergelijken.

Eigenlijk is dat erg vreemd, want net zoals bij elke dure aankoop kan ook energie vergelijken een fikse besparing opleveren; tot wel € 650,00 per jaar!

Waarop moet ik energie vergelijken?

Een veel gestelde vraag is “waarop moet ik energie dan vergelijken?”. Stroom is immers gewoon stroom en gas is gas, van welke energieleverancier het ook komt.

Toch zijn er nog wel enkele verschillen waarop u energie kunt vergelijken.

Energie vergelijken op prijs

De belangrijkste factor bij het vergelijken van energie is vanzelfsprekend de energieprijs. Wanneer u uw gegevens invult in onze energievergelijker worden de goedkoopste energieleveranciers dan ook als eerste getoond.

Vast of variabel tarief

Als u energie gaat vergelijken komt u ook voor de keuze te staan of u voor een vast of variabel tarief gaat.

Als u de afgelopen periode een variabel tarief had kon u profiteren van diverse prijsverlagingen, maar voor hetzelfde geld gaan de energieprijzen de komende periode weer flink stijgen.

Bij het vergelijken van energieleverancier zult u zien dat er diverse energiemaatschappijen zijn die een variabele energieprijs aanbieden die alleen maar kan dalen. Dan heeft u het beste van twee werelden: u betaalt nooit meer dan het afgesproken tarief maar u profiteert wel van dalende energieprijzen.

Uiteraard gaat voor niets de zon op: dit zijn over het algemeen niet de allergoedkoopste energieleveranciers.

Contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd

Als u kiest voor een vast energietarief betaalt u over het algemeen wat meer dan wanneer u kiest voor een variabele energieprijs. Dat is logisch, want de energieleverancier loopt het risico dat de energieprijzen stijgen gedurende de looptijd van het contract.

Wanneer u kiest voor een vaste energieprijs kiest u ook automatisch voor een contract voor bepaalde tijd. U komt immers met de energiemaatschappij overeen dat uw energieprijs gedurende een bepaalde periode hetzelfde blijft.

Over het algemeen heeft u bij een contract voor bepaalde tijd de keuze uit een éénjarig contract of een driejarig contract. EnergieOverstap.nl adviseert te kiezen voor een éénjarig contract, de afgelopen jaren blijkt dat de goedkoopste optie te zijn.

Vanzelfsprekend kunt u ook kiezen voor een contract voor onbepaalde tijd. Zeker in een periode waarin de energieprijzen dalen kan het erg interessant zijn om hiervoor te kiezen.

U heeft dan immers een variabel energietarief. De energieprijzen worden 2 keer per jaar aangepast en u kunt dan bij elke aanpassing uw energie vergelijken om te zien of uw huidige energiemaatschappij nog steeds de goedkoopste energieleverancier is. Zo niet kunt u eenvoudig en kosteloos overstappen.

Bij het vergelijken van energieleveranciers in onze energievergelijker ziet u in 1 oogopslag voor welke contractvorm de genoemde energieprijs geldt.

Actietarieven en welkomstcadeaus

Sommige energieleveranciers werken met actietarieven, waarbij u bijvoorbeeld de eerste drie maanden een lager bedrag betaalt dan de rest van de contractperiode.

Andere energiemaatschappijen proberen u te lokken met mooie welkomstcadeaus, zoals een gratis tablet.

Dit soort aanbiedingen zijn uiteraard zeer verleidelijk, maar let bij het vergelijken van energie goed op dat u uiteindelijk niet alsnog teveel betaalt!

Nieuws

Stedin en Eneco uit elkaar
Netwerkorganisatie Stedin is gescheiden van Eneco. Dit vanwege de splitsingswet. lees verder »

Per huishouden energierekening 13 euro omhoog voor energietransport
De tarieven die netbeheerders in rekening gaan brengen voor transport gaan omhoog. lees verder »

Prijs electriciteit gaat dalen
Nederlandse consumenten zullen de komende tijd een daling merken in prijs van stroom. lees verder »